Kampaň proti plýtvání jídlem (nejen) v menzách

Při čekání ve frontě na jídlo v menzách UP jste si mohli všimnout plakátů upozorňující na plýtvání jídlem, které Udržitelný Palacký vytvořil spolu s Udržitelnou univerzitou.

V našich menzách se za rok vyhodí kolem 50 tun jídla, a většina z toho je vyhozena přímo strávníky. Přestože veškerý gastroodpad je nyní nově odvážen do bioplynové stanice v Rapotíně, stále platí, že nejlepší využití jídla je jeho konzumace.

V situaci, kdy nám zbývá například půlka nedojezené přílohy, můžeme vždycky vytáhnout krabičku z batohu a doma přílohu využít k dalšímu pokrmu. Když zrovna nemáš krabičku, ale víš, že těch pět bavorských vdolků, které tvoří standartní porci, nesníš a zbytek bys vyhodil, rovnou si řekni o menší porci. Popřípadě lze vždy poprosit o zavakuování jídla do obalu za 8 kč.

Vyhazování jídla ale není jenom otázkou menz. Sociologický ústav AV ČR odhaduje, že průměrná česká domácnost vyhodí ročně potraviny v hodnotě 8 000 kč. V EU ročně vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur.

Když vyhodíme 1 kg hovězího masa, přijde vniveč i 15 500 litrů vody, která byla na jeho zpracování použita. O 1 000 litrů vody přijdeme, když vylijeme zkysnuté mléko. Celý potravinový průmysl má na svědomí 21 – 37 % globálních emisí skleníkových plynů a číslo by mohlo být nižší, když vezmeme v potaz, že jídlo, které se celosvětově vyhodí, produkuje území velké jako Čína.

 

Jednoduchý přehled co kam umístit v lednici (viz neplítvej a yes)

Jak může každý z nás tahle vysoká čísla ovlivnit?

  1. Nakupujte jídlo s rozmyslem a pouze tolik, kolik potřebujete.
  2. Nezaměňujte „datum spotřeby” a „datum minimální trvanlivosti”. Datum spotřeby je doba, do které je potravina zaručeně zdravotně nezávadná, po jeho uplynutí je neprodejná. Po vypršení lhůty minimální trvanlivosti může být potravina zdravotně závadná, často ale stále poživatelná nebo se změní její jakost (u některých salámů i k lepšímu).
  3. Průběžně kontrolujte data spotřeby potravin v zadních částech lednice i spižírny a posouvejte nejstarší potraviny dopředu.
  4. Vajíčka jsou čerstvá, když se ve sklenici s vodou ponoří na dno. Blíží-li se datum spotřeby, můžete je uvařit natvrdo – v lednici pak vydrží další 3 až 4 dny.
  5. Listový salát, brokolice, celer či jarní cibulka, vydrží stejně jako rostliny déle se spodní částí ponořenou ve sklenici s vodou (až dva týdny).
  6. Pečivo, které víte, že nespotřebujete do ztvrdnutí, zamrazte. V mrazáku vydrží 4 – 6 měsíců a po vytáhnutí ho lze ideálně tepelně upravit.
  7. Z grafu dole jasně vyplývá, že vegetariánská/veganská strava je méně náročná na emise. Chov dobytka a drůbeže je složitý proces s mnoha mezikroky, který v konečném důsledku tak, jak ho známe dnes, je pro životní prostředí zátěž. Zkus do tvého týdne zařadit dny bez masa a přemýšlet o potravinách trochu jinak než doposud.

Freefood

Free Food UPOL je facebooková stránka sloužící jako prostor pro sdílení jídla mezi studenty a pracovníky univerzity. Má za cíl snížit jeho zbytečné vyhazování a plýtvání jím.

Její členové mohou nabídnout jakoukoliv potravinu, kterou by jinak vyhodili. Zájemci o jídlo se většinou ozvou do několika minut. Svého majitele si tak může najít i potravina s krátkou dobou trvanlivosti nebo přebytečná porce uvařené večeře.

Facebooková skupina Free Food UPOL

 

Chcete být v obraze?